Resalta je realizirala prodaju kogeneracijskog postrojenja za biomasu u Slatini

Nastavno na dizajn, izgradnju i uspješan rad kogeneracijskog postrojenja na biomasu od 5 MWe u hrvatskoj općini Slatina tijekom više od dvije godine, Resalta je realizirala prodaju elektrane luksemburškom investicijskom fondu PEARL Infrastructure Capital. Provedena transakcija je jedno od najvećih stranih ulaganja u segment obnovljivih izvora biomase u Hrvatskoj.

Resalta će koristiti sredstva od prodaje kogeneracijskog postrojenja u Slatini za provedbu istraživanja i razvoj daljnjih projekata u području obnovljivih izvora energije u regiji. PEARL Infrastructure Capital specijaliziran je za ulaganja u projekte koji proizvode obnovljivu energiju iz biomase i nastojat će refinancirati imovinu, stvarajući tako dodatne resurse za konsolidaciju svoje strategije kako bi razvio portfelj kogeneracijskih postrojenja na biomasu u Hrvatskoj.

Uspješna prodaja dokaz je operativne izvrsnosti Resalte, kao i održivosti lokalnih projekata. Kogeneracijsko postrojenje u Slatini u potpunosti su projektirali i izgradili lokalni timovi u suradnji s hrvatskim dobavljačima i kooperantima. Puštena je u rad 2019. godine s dugoročnim ugovorom o otkupu električne energije potpisanim s HROTE-om, hrvatskim elektroenergetskim operatorom. Postrojenje generira 40 GWh električne energije svake godine što je dovoljno za opskrbu 500 domova električnom energijom i nekoliko lokalnih industrija toplinskom energijom. Rad postrojenja omogućio je otvaranje 15 novih radnih mjesta te je u budućnosti planirano daljnje zapošljavanje stanovnika Slatine. To je bio prvi projekt otvoren u novoj općinskoj industrijskoj zoni. Prodaja projekta provedena je putem tvrtke Energy 9, podružnice Resalte koja je posjedovala elektranu u partnerstvu s tvrtkom Iskraemeco.

Resalta je vodeća tvrtka za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije na području Srednje i Jugoistočne Europe djelujući na deset tržišta u cijeloj regiji. Dinamična i brzorastuća tvrtka Resalta surađuje s javnim i privatnim klijentima na financiranju, dizajniranju i provedbi projekata s ciljem podrške dekarbonizacije, smanjenja potrošnje energije i emisije CO2 te promicanja održivog razvoja uz istodobno ostvarenje financijske uštede. Do sada je tvrtka realizirala više od 260 energetskih projekata za preko180 klijenata te kontinuirano radi na proširenju obima svoga posla i programa usluga.

 

Ostanite u toku.

Prijavite se na novosti tvrke Resalta.

Uvjeti.

Pretplatom na naš newsletter pristajete primati e-mail poruke od Resalta d.o.o. Cilj našeg newslettera je informiranje posjetitelja Internet stranice, partnera, klijenata i opće javnosti o radu Resalte, njihovim novim projektima, razvoju događaja, predstojećim događajima te vijestima o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Učestalost slanja newslettera bit će najviše mjesečna, uz moguće iznimke za neplanirane ali važne vijesti. Zadržavamo isključivo pravo da izmijenimo ili prekinemo newsletter, u bilo koje vrijeme i bez prethodne obavijesti. Smatramo vašu privatnost ozbiljno i nikada nećemo komunicirati ili prodavati vaše podatke trećim stranama. Možete se odjaviti s newslettera u bilo kojem trenutku.