Resalta će provesti project poboljšanja učinkovitosti vodenih crpki za farmaceutsku tvrtku PLIVA

Resalta s ponosom najavljuje svoj najnoviji project za vodeću farmaceutsku tvrtku PLIVA. U postrojenjima u Savskom Marofu provest će se projekt energetske učinkovitosti koji uključuje zamjenu centrifugalnih pumpi namijenjenih distribuciji rashladne vode.

PLIVA je najveća farmaceutska tvrtka u Hrvatskoj i jedna od vodećih farmaceutskih tvrtki u regiji jugoistočne Europe, a pripada grupaciji Teva. Osim što je jedna od najvećih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, PLIVA je i jedan od vodećih izvoznika s gotovo 90 % proizvoda koji se prodaju u inozemstvo. Usredotočena na razvoj generika i lijekova s ograničenom tržišnom konkurencijom, PLIVA ima najširi spektar generičkih lijekova na području Srednje i Istočne Europe.

Kao tvrtka usredotočena na društveno odgovorno poslovanje, cilj PLIVA organizacije je provesti optimizaciju energetske učinkovitosti u svom poslovanju te smanjiti emisliju ugljikovog dioksida. U tu svrhu, Pliva je angažirala tvrtku Resalta da provede procjenu mogućih projekata s potencijalom u optimizaciji potrošnje energije u njezinim postrojenjima. Jedan od ključnih zaključaka provedene procjene bila je neučinkovitost sustava pumpi za vodu. Za poboljšanje učinkovitosti, Resalta će provesti zamjenu 10 od postojećih 17 vodenih crpki s crpkama koje imaju veću energetsku učinkovitost te su prikladnije veličine s obzirom na stvarne potrebe proizvodnog mjesta.

Osim zamjene vodenih crpki, Resalta će provesti ugradnju novog sustava upravljanja promjenjive frekvencije koji će osigurati optimizaciju potrošnje energije glavne pumpe te će provesti obnovu ventilatora rashladnog tornja. Ovim mjerama neće se samo ostvariti ušteda energije, već će se provesti obnova ključne opreme i ostvariti smanjenje troškova upravljanja i održavanja.

Provedba navednog rješenja će osigurati uštedu energije od 750 MWh godišnje, što odgovora 25% trenutne potrošnje energije vodene crpke. Kao rezultat smanjenja potrošnje energije, smanjit će se emisija ugljikovog dioksida za 265 tona godišnje.

Projekt će se provesti po EPC (Energy Performance Contracting) modelu, a financiranje će u potpunosti provesti Resalta. Po provedbi projekta, PLIVA će trenutno ostvarivati uštede putem kojih će Resalti vraćati za provedenu investiciju. Tijekom ugovornog razdoblja, Resalta će preuzeti upravljanje i održavanje, preuzimajući na taj način sve povezane tehničke rizike.

Resalta je ponosna što je prepoznata kao pouzdan partner u procesu energetske tranzicije u PLIVI. Resalta je vodeća tvrtka u području obnovljivih izvora i energetskih usluga na području srednje i jugoistočne Europe, prisutna na 10 tržišta u regiji. Dinamična i brzorastuća tvrtka Resalta surađuje s javnim i privatnim klijentima na financiranju, dizajniranju i provedbi projekata s ciljem dekarbonizacije, smanjenja potrošnje energije i emisije CO2 te promicanja održivog razvoja uz istodobnu financijsku uštedu. Do sada je realizirala preko 260 energetskih projekata za preko 180 klijenata i nastavlja širiti svoj portfelj proizvoda i usluga.

Ostanite u toku.

Prijavite se na novosti tvrke Resalta.

Uvjeti.

Pretplatom na naš newsletter pristajete primati e-mail poruke od Resalta d.o.o. Cilj našeg newslettera je informiranje posjetitelja Internet stranice, partnera, klijenata i opće javnosti o radu Resalte, njihovim novim projektima, razvoju događaja, predstojećim događajima te vijestima o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Učestalost slanja newslettera bit će najviše mjesečna, uz moguće iznimke za neplanirane ali važne vijesti. Zadržavamo isključivo pravo da izmijenimo ili prekinemo newsletter, u bilo koje vrijeme i bez prethodne obavijesti. Smatramo vašu privatnost ozbiljno i nikada nećemo komunicirati ili prodavati vaše podatke trećim stranama. Možete se odjaviti s newslettera u bilo kojem trenutku.