Resalta ulazi u partnerstvo s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb za potpuni outsourcing energije

Resalta s ponosom najavljuje svoj najnoviji projekt u Hrvatskoj s jednim od svojih dosadašnjih najvećih klijenata: Resalta će preuzeti kompletan outsourcing toplinske energije za Međunarodnu zračnu luku Zagreb tijekom sljedećih dvadeset godina. Smještena u Velikoj Gorici, jugoistočno od glavnog grada, zračna luka je najveća i najprometnija u Hrvatskoj te jedno od najvažnijih prometnih čvorišta na zapadnom Balkanu. Novi terminal, službeno otvoren 2017. godine, omogućio je prijevoz 3,45 milijuna putnika i 13.000 tona tereta prošle godine. Daljnja proširenja predviđena su kada se dosegne maksilni kapacitet od 5 milijuna putnika godišnje, što će aerodromu omogućiti porast prometa do 8 milijuna posjetitelja godišnje.

Partnerstvo za outsourcing energije potpisano s tvrtkom Resalta omogućit će klijentu, MZLZ d.d. (Međunarodna zračna luka Zagreb, tvrtka koja upravlja aerodromom) da se nesmetano usredotoči na svoju osnovnu djelatnost i poboljšanju iskustva putnika bez brige o opskrbi energijom u sljedeća dva desetljeća. Prema uvjetima ugovora, Resalta prodaje toplinsku energiju zračnoj luci, pruža sve usluge upravljanja i održavanja, kao i svakodnevnu (24/7) korisničku podršku, a opremljena je i za proširenje toplinskih kapaciteta s porastom potreba klijenta u skladu s razvojem njegovog poslovanja.

"Zračna luka Zagreb pomno je odabrala ponuđeni vanjski model proizvodnje toplinske energije te uložila vrijeme i trud u pripremi procesa, zahtijevajući visoku kvalitetu opskrbe grijanjem kako bi se omogućila visoka razina udobnosti svim putnicima, zaposlenicima i posjetiteljima putničkih terminala. Tvrtka Resalta preuzela je odgovornost za opskrbu grijanjem Zračne luke Zagreb i ispunila naša očekivanja u pružanju usluge visoke kvalitete,"

izjavio je gospodin Huseyin Bahadir Bedir, direktor Zračne luke Zagreb.

U prvom koraku, Resalta je provela potpunu renovaciju kotlovnice na zračnoj luci. U prijašnjem sustavu postojao je visoki rizik od zastoja i kvara jer je toplina bila generirana primjenom četiri zastarjela, neučinkovita kotla. Sa svrhom uklanjanja potencijalnih problema, uklonjena su tri postojeća kotla snage 2,3 MW, uvedena dva nova kotla na bazi prirodnog plina, svaki snage 4,2 MW te jedan novi plamenik na bazi plina i nafte snage 6 MW. Jedan od prijašnjih kotlova je sačuvan u slučaju izvanrednih situacija u razdobljima povećane potražnje. Infrastruktura za toplu vodu, uključujući sve cjevovode, također je u potpunosti obnovljena kako bi se smanjili toplinski gubici i potencijalna curenja zbog zastarjelosti izvornog sustava. Osim toga, Resalta pruža novi sustav sigurnosti i regulacije kotla, kao i sve pridružene instalacije, te je u potpunosti obnovljena kotlovnica u kojoj je smještena nova oprema.

Uz dizajn i provedbu projekata, Resalta je također osigurala 100% financiranja za opisani projekt obnove energije. Prema odredbama ugovora, Resalta zadržava vlasništvo nad sustavima grijanja i kotlovnicom, a proizvedenu toplinu prodaje Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. U svrhu navedenog, tvrtka Resalta je preuzela vođenje tima od sedam radnika na lokaciji zračne luke, koji pružaju stalnu tehničku podršku i održavanje kako bi se osiguralo savršeno funkcioniranje i adekvatna opskrba u svakom trenutku. Dvadesetogodišnji ugovor o opskrbi toplinskom energijom uključuje jamstva za opremu i sva povezana jamstva, kao i provedbu redovitog servisiranja i interventnog održavanja cijele distribucijske mreže topline.

Prednost outsourcinga energije je u tome što partner, Resalta, preuzima sve rizike (povezane s dizajnom, financiranjem, provedbom projekta, instalacijom opreme, izvedbom i održavanjem) te potpunu odgovornost za grijanje svakog segmenta zračne luke, od putničkih čekaonica do tornjeva za kontrolu leta i drugih objekata u kompleksu. Uvođenjem outsourcinga tako kompleksnog sustava opskrbe energijom, klijent više ne mora upravljati održavanjem, izvođačima, osiguravajućim društvima i drugim strankama, povećavajući učinkovitost svojih procesa i prepuštajući energetsku učinkovitost stručnosti tvrtke Resalta. Jedina obveza klijenta je mjesečno plaćanje potrošnje energije.

Novi sustav je pomno razrađen na temelju provedenih mjerenja i modeliranja stvarne potrošnje topline u svim postrojenjima zračne luke. Sustav također omogućuje dodavanje novih kotlova kako bi se zadovoljila rastuća potražnja koja se očekuje s obzirom na kontinuirani porast broja putnika svake godine. Premda je izvor energije prirodni plin, konstrukcija kotlova omogućuje i primjenu kombinacije prirodnog plina i sirove nafte. Navedeno osigurava mogućnost nesmetane proizvodnje i opskrbe toplinskom energijom i u slučaju nestašice prirodnog plina. Tvrtka Resalta, kao pouzdan stručnjak za energetske usluge u potpunosti je spremna na sve potencijalne izazove povezane s razvojem Međunarodne zračne luke Zagreb u sljedećih dvadeset godina.

Denis Nikola Kulišić, direktor tvrtke Resalta d.o.o., Hrvatska i voditelj ESCO usluga za Resalta grupaciju, je izjavio:

„Ovaj projekt predstavlja prekretnicu u radu tvrtke Resalta i ponosni smo što nam je ukazano povjerenje od strane Međunarodne zračne luke Zagreb u ovoj iznimno važnoj misiiji. Outsourcing energije je rastući dio naše ponude energetskih usluga jer klijenti razumiju prednosti davanja povjerenja opskrbe energijom specijaliziranom partneru. Radujemo se suradnji u sljedećih 20 godina s našim novim partnerom, MZLZ-om."

Resalta je vodeća, neovisna tvrtka u području energetskih usluga u jugoistočnoj Europi te je realizirala više od 180 projekata za preko 120 klijenata. Dinamična, brzorastuća tvrtka Resalta surađuje s javnim i privatnim klijentima na financiranju, dizajniranju i provedbi projekata s ciljem smanjenja potrošnje energije i emisije CO2 te promicanja održivog razvoja uz istodobnu uštedu troškova. Pored prisutnosti u Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji, Resalta se proširila i na Češku Republiku, Italiju i Poljsku, nudeći istu besprijekornu kvalitetu usluge u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Ostanite u toku.

Prijavite se na novosti tvrke Resalta.

Uvjeti.

Pretplatom na naš newsletter pristajete primati e-mail poruke od Resalta d.o.o. Cilj našeg newslettera je informiranje posjetitelja Internet stranice, partnera, klijenata i opće javnosti o radu Resalte, njihovim novim projektima, razvoju događaja, predstojećim događajima te vijestima o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Učestalost slanja newslettera bit će najviše mjesečna, uz moguće iznimke za neplanirane ali važne vijesti. Zadržavamo isključivo pravo da izmijenimo ili prekinemo newsletter, u bilo koje vrijeme i bez prethodne obavijesti. Smatramo vašu privatnost ozbiljno i nikada nećemo komunicirati ili prodavati vaše podatke trećim stranama. Možete se odjaviti s newslettera u bilo kojem trenutku.