Najnoviji GGE industrijski projekat: sistem komprimovanog vazduha za Fragmat

GGE je osvojio novi industrijski projekat za renoviranje kompresorske stanice u fabrici kompanije Fragmat TIM u Lašku. Fragmat je vodeći slovenački proizvođač toplotne izolacije i drugih hidroizolacionih i izolacionih materijala.

U svojim proizvodnim procesima Fragmat koristi komprimovani vazduh, koji trenutno snabdevaju tri stara kompresora. Dva kompresora nisu renovirana od 1998. godine, što znači da predstavljaju veliki rizik pada sistema koji bi mogao ozbiljno narušiti proizvodnju Fragmat-a. GGE će pomoći kompaniji kreiranjem i implementacijom tehničkog rešenja za zamenu postojeće opreme.

Na osnovu preciznih merenja brzine protoka komprimovanog vazduha i potrošnje energije kompresora, GGE je odlučio da zameni dva najstarija kompresora sa dva nova. Instalacija će se odvijati u dve faze:

  • U prvoj fazi će biti instaliran novi kompresor regulisane frekvencije sa nominalnom snagom od 160 kW. Nakon ugradnje ovog kompresora, kapacitet drugog novog kompresora će biti definisan.
  • U drugoj fazi biće instaliran kompresor sa normalnom regulacijom i očekivanom nominalnom snagom od 90 kW.

Novi kompresori će biti dvostepeni i najsavremenije tehnologije. Dvostepeni dizajn omogućava bolje performanse i znatno niže troškove održavanja. Novi kompresori će takođe imati modul za povraćaj otpadne toplote koji će omogućiti Fragmatu da postigne značajnu uštedu toplotne energije kao i struje za proizvodnju komprimovanog vazduha.

Prema sklopljenom ugovoru, Fragmat će zahvaljujući GGE ostvarivati uštede električne energije od najmanje 9% za proizvodnju komprimovanog vazduha, a najmanje 1000 MWh toplotne energije godišnje, sačuvane zahvaljujuće modulu za povraćaj otpadne toplote na novim kompresorima.
 

Ostanite u toku.

Prijavite se na novosti tvrke Resalta.

Uvjeti.

Pretplatom na naš newsletter pristajete primati e-mail poruke od Resalta d.o.o. Cilj našeg newslettera je informiranje posjetitelja Internet stranice, partnera, klijenata i opće javnosti o radu Resalte, njihovim novim projektima, razvoju događaja, predstojećim događajima te vijestima o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Učestalost slanja newslettera bit će najviše mjesečna, uz moguće iznimke za neplanirane ali važne vijesti. Zadržavamo isključivo pravo da izmijenimo ili prekinemo newsletter, u bilo koje vrijeme i bez prethodne obavijesti. Smatramo vašu privatnost ozbiljno i nikada nećemo komunicirati ili prodavati vaše podatke trećim stranama. Možete se odjaviti s newslettera u bilo kojem trenutku.