Energetska sanacija dve ljubljanske škole deo većeg projekta za ostvarivanje ušteda gradu

Radovi na jednom od najvećih javno-privatnih partnerstava za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi su zvanično su započeti. U toku je projekat energetske sanacije javnih zgrada grada Ljubljane, koju vrši GGE. Prošle sedmice započeli su građevinski radovi na nekoliko gradskih zgrada i institucija.

Dve osnovne škole u Ljubljani, OŠ Šmartno pod Šmarno Goro i OŠ Polje su prve dve zgrade u kojima su počeli radovi i trenutno su u toku kompletne energetske sanacije. Spoljni zidovi škola će biti termički izolovani, a prozori i roletne zamenjeni kako bi se izbegao gubitak toplote. Sistemi grejanja za obe škole će biti potpuno renovirani – toplotna energija će biti obezbeđena kroz toplotne pumpe vazduh/voda i obnovljivim izvorom energije voda/voda. Renoviraće se i cele kotlarnice obe škole. U slučaju OS Šmartno, sistem osvetljenja će biti u potpunosti renoviran i postojuće svetiljke će biti zamenjene efikasnijim LED svetiljkama. Sva nova oprema je povezana i kontrolisana preko centralnog sistema za praćenje i kontrolu kako bi se optimizirala potrošnja energije.

OŠ Šmartno pod Šmarno Goro će ostvariti 50% uštede električne energije na svojim sistemima rasvete, a 31,2% uštede na toplotnoj energiji. OŠ Polje će uštedeti 22,9% na toplotnoj energiji.

Sve ove mere predstavljaju rešenja koja omogućavaju školama efikasniji i pouzdaniji sistem, kako bi se osigurala nesmetana funkcija i udobna, zdrava okolina za đake i školsko osoblje. Javno-privatno partnerstvo energetske sanacije grada Ljubljana je jedinstven projekat, po obimu i ambiciji radova. 49 javnih zgrada, uključujući škole, vrtiće, sportske centre, zdravstvene centre i administrativne zgrade će proći kroz ili potpunu ili delimičnu energetsku sanaciju. Ove mere će omogućiti gradu ogromnu uštedu energije, koja će se pretvoriti u finansijske uštede, ali i značajno smanjiti emisije CO2. Projekat je u skladu sa zelenom politikom grada i reputacijom zelene prestonice Ljubljane.
 

Ostanite u toku.

Prijavite se na novosti tvrke Resalta.

Uvjeti.

Pretplatom na naš newsletter pristajete primati e-mail poruke od Resalta d.o.o. Cilj našeg newslettera je informiranje posjetitelja Internet stranice, partnera, klijenata i opće javnosti o radu Resalte, njihovim novim projektima, razvoju događaja, predstojećim događajima te vijestima o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Učestalost slanja newslettera bit će najviše mjesečna, uz moguće iznimke za neplanirane ali važne vijesti. Zadržavamo isključivo pravo da izmijenimo ili prekinemo newsletter, u bilo koje vrijeme i bez prethodne obavijesti. Smatramo vašu privatnost ozbiljno i nikada nećemo komunicirati ili prodavati vaše podatke trećim stranama. Možete se odjaviti s newslettera u bilo kojem trenutku.